Ana içeriğe atla

Sigarayı Bırakanlar Neden Kilo Alır?

Sigara içme alışkanlığınızdan kurtulmak istemenize rağmen, sonrasında kilo almaktan korkuyor musunuz?

ART Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Kliniği uzmanları sigara bıraktıktan sonra aşırı kilo almanın önlenemez olmadığını, ancak dengeli beslenerek kilo kontrolü sağlanması gerektiğini vurguluyorlar.

‘Sigarayı bıratıktan sonra mutlaka kilo alınır’ ifadesi en çok duyduğumuz şehir efsanelerinden biridir. Her ne kadar sigarayı bırakan kişilerde belli miktarda kilo artışı görülse de bu durum dengeli ve düzenli beslenerek kontrol altına alınabilir. Sigarayı bırakanlar üzerinde yapılan araştırmalar göstermiştir ki, sigarayı bırakanlar ortalama olarak 2 – 5 kg arasında kilo alırlar. Alınan kilo miktarı içilen sigara miktarı ile orantılıdır. Günde 40 adet sigara içen kişilerin bu alışkanlıklarını bıraktıklarında günde 20 adet sigara içenlerden daha fazla kilo aldığı gözlemlendi. Bu kilo artışının en çok bıraktıktan sonraki ilk 6 ayda gerçekleştiği araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Ancak dengeli beslenerek bu dönemi mümkün olduğunca az kilo alarak ve formunuzu koruyarak atlatmak mümkün.

Sigarayı Bırakanınca Kilo Almanın Sebepleri

Metabolizmanız yavaşlar: Sigara içmek metabolizmayı hızlandırır. Her sigarayı içtikten sonra kalbimiz dakikada 10 ila 20 kez daha fazla çarpar. Sigara içenlerde görülen kalp hastalıkları da bunun bir sonucudur. Bununla beraber kalp, beyin ve karaciğer gibi önemli organların günlük gereksinimlerimiz için ihtiyaç duydukları enerji, sigaranın metabolizmayı hızlandırması nedeniyle daha çabuk yakılır. Sigaryı bıraktıktan sonra metabolizma hızı yavaşlar. Bu yavaşlama nedeniyle fazla enerji miktarı artar ve kişi kilo almaya başlar.


Tat ve koku alma hisleri normale döner: Sigarayı bırakan kişilerin daha fazla yemek yedikleri sıkça gözlemlenen bir durumdur. Bunun nedeni sigarayı bırakan kişilerde tat ve koku alma hissinin normale dönmesi ve kişilerin yedikleri yemeklerden daha fazla haz almasıdır. Özellikle yağlı ve yüksek kalorili yiyecekler sigarayı bırakan kişilerde daha fazla iştah uyandırır.

El ve ağız alışkanlığı: Sigara sadece içerdiği maddelerle bağımlılık yaratmıyor. Aynı zamanda sigara içenlerde bir el ve ağız alışkanlığı oluşuyor. Bırakanlarda ise bir boşluk oluşuyor. Bu boşluğu doldurmak amacı ile kişilerin daha fazla yemek tüketmesi sıkça görülen bir durumdur. Bunun sonucunda kilo artışı da görülüyor.

Stres daha fazla yemeye neden oluyor: Sigaranın yarattığı suni durumlardan biri de sters anında kurtarıcı olarak görülmesi. Pek çok kişi stresli durumlarda kendiilerini sakinleştirmek, ödüllendirmek, zaman geçirmek için sigaraya sarılır. Sigarayı bıraktıktan sonra bu suni destek yerine başka bir yöntem bulma arayışı kişileri genellikle daha fazla yemeye itiyor.

Kilo Almayı Engellemek Mümkün mü?

Sigarayı bıratıktan sonra kilo almak engelenemez değildir. Sigarayı bırakan kişiler mutlaka kilo almak zorunda değildir. Dengeli beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak sigarayı bıraktıktan sonraki dönemi kilo artışı olmadan atlatmak mümkün. Kalp hastaları üzerinde yapılan bir araştırma hastaların sigarayı bıraktıktan sonra doğru beslenerek ve egzersiz yaparak kilo almadıklarını göstermiştir. Sigarayı bırakanların en çok dikkat etmesi gereken gıdalar yağlı besinlerdir. Mümkün olduğunca yağlı besinlerden kaçınarak, proteni, vitamin ve mineral dengesini sağlayacak şekilde beslenmek kilo almanızı engeller.

Alabileceğiniz Önlemler

• Alışveriş yaparken tam yağlı ürünler yerine az yağlı ürünleri tercih edin
• Alışverişinizde yağsız et, az yağlı süt ve süt ürünleri, tam tahıllı ekmekler ve bolca sebze meyve almaya özen gösterin.
• Ara öğünlerde az yağlı besinler tüketmeye çalışın
• Uzak durmanız gereken besinler arasında şeker ve şekerli ürünler gelir. Kahve veya çayınızı şekersiz içemiyorsanız tatlandırıcıları tercih edebilirsiniz.
• Metabolizmanızı hızlandırmak ve daha fazla kalori harcamak için düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SECRET HEART MEMORİAL HASTANESİ ZAYIFLAMA DİYETİ

Zayfılama Diyet Menüsü LAHANA CORBASİ Secret Heart Memorial Hastanesi çok kilolu hastalarına ameliyat öncesi bu zayıflama diyetini uygulamaktadır.  :: : Yağ Eritici Çorba  İçindekiler: 6 büyük yeşil soğan 1-2 domates 1 büyük lahana 2 yeşil biber 1 demet kereviz sapı 1 paket hazır çorba karışımı tuz,biber maydanoz köri 1 adet et suyu veya tavuk suyu tableti acı sos (arzu edilirse)

Ev Hanımları Daha Kilolu

Kadının kilolu olması 1900’lü yılardan önce bereket ve bolluk sembolü idi. Zayıflık fakir halk için normaldi, erkek için kadınının kilosu önemli bir gösterişti. Bugüne baktığımızda ise tabi ki kilolu olmak sağlık açısından uygun değil ancak incecik bir fotomodel gibi görünme baskısı da aynı şekilde kadına zarar verir hale geldi.  Erkekler çoğu zaman ancak sağlıkları söz konusu olduğunda diyet disiplini içinde oluyorlar. Kadınlar ise görselliğin çok fazla konuşulduğu bir dünyada hem kadın hem de erkekler tarafından acımasız eleştiriye maruz kalabiliyorlar. Üstelik kadınların kilo vermesi ve bunu koruması erkeklerden daha zor. İki cinsiyet arasında bedenen, ruhen ve sosyal açıdan farklar olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, kadın ve erkeklerin farklı şekilde kilo alıp verme nedenlerini şu şekilde sıralıyor: Östrojen Hormonu Nedeniyle Kadın Bedeni Daha Yağlı Kadınlık hormonu olan östrojen nedeniyle kadın daha yağlıdır, kas oranı erkeğe göre daha düşüktür ve

Duygusal Özgürleştirme EFT ile Zayıflamak

EFT (DUYGUSAL ÖZGÜRLEŞTİRME TEKNİĞİ) ile kötü beslenme alışkanlıklarından kurtulmak. Duygusal Özgürlük Tekniği (EFT) psikolojik problemlerin üstesinden gelmek için kullanılan bir alternatif psikoterapi yöntemidir. Belirli bir travmatik anı üzerinde yoğunlaşmışken akapunktur noktalarına hafifçe vurarak vücudun enerji alanını düzenlemeyi amaçlar. Eleştirmenler EFT’nin arkasındaki teoriyi sahte bilim olarak tanımlarlar ve EFT’den elde edilen faydanın meridyenleri düzenlemekten ziyade plasebo etkisi, negatif düşüncelerden arınma, birisi tarafından dinlenmenin yarattığı terapik etki gibi geleneksel bilişşel içeriklerle açıklanabileceğini savunurlar.