Ana içeriğe atla

Diyetisyen Kime Denir

Diyetisyen kime denir?

Kime Diyetisyen Denir?

Beslenme ve diyetik bölümündeki dört yıllık eğitimi başarıyla tamamlayanlara “Diyetisyen” adı verilir. Aynı zamanda biyokimya, anatomi, fizyoloji, halk sağlığı ve metobilizma üzerine master da yapabilirler.

  • Yönetici diyetisyenler, insanların en iyi ve ekonomik yönden beslenebilmesi için gerekli beslenme planlamasını yapar, uygulanmasını denetler.

  • Tedavi diyetisyeni, hastaların durumuna, sağlık sorunlarına göre verilecek özel diyetleri düzenler ve hastanın bu programlara uymasını sağlar.

  • Halk sağlığı diyetisyenleri, sağlık merkezlerinde görev alırlar ve halkın sağlıklı beslenmesi için gerekli önerilerde bulunurlar.

İyi Bir Diyetisyen Nasıl Olmalıdır?

Bu meslek biyoloji, biyokimya gibi bilim dallarıyla yakından ilgilidir. Bu nedenle, beslenme ve diyetetik alanında çalışacak kişilerin doğa bilimlerine meraklı, bu alanda iyi yetişmiş olmaları gerekir. Ayrıca sabırlı ve güler yüzlü olmalıdır. Hastaların verilen programa uymaları için psikolojik anlamda doktorlarından destek de görmeleri gerekmektedir.

Bireysel Programlar Nasıl Hazırlanır?
Kişiye Özel Diyet Programı

Verilen her program bireysel olarak hazırlanmalıdır. Hastanın dikkat edilmesi gereken kişisel özellikleri şu şekildedir:
  • Kilo almak mı istiyor yoksa vermek mi istiyor öncelikle kişiye bu sorulmalıdır.
  • Hastanın kaç yaşında olduğu öğrenilmeli,
  • Anoreksiya, Nervosa, Bulimia Nervosa, Gece Yeme Sendromu gibi beslenme hastalıkların olup olmadığı tespit edilmeli.

Kişinin hayat tarzına göre program oluşturulmalıdır.

Eskiden diyetisyenlik kavramı halk arasında çok da bilinen bir kavram olmasa da her geçen gün daha popüler hale gelmektedir. İnsanlar beslenme alışkanlıklarını uzmana başvurarak belirlenmeyi tercih etmektedir.

Okullarda, sosyal hizmet kurumlarında, hastanelerde, kamu ve endüstri kuruluşlarında beslenme uzmanı bulundurma eğilimi oldukça artmıştır. Özellikle iyi eğitim almış bir diyetisyen olarak yetişirseniz günümüzde iş bulamamanız imkânsızdır.

Diyetisyen seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Hasta olan veya hastalık belirtileri gösteren herkesin, büyük olasılıkla, besin yetersizliğinden kaynaklanan ve doğru beslenmeyle düzelebilecek sorunu vardır. Bunun için yapılacak en önemli adım iyi ve uzman diyetisyenden yardım almaktır.

Burada amaç; vücudunuzdaki sağlık problemlerinizin iyileşmesi ya da hastalık oluşumunu engellemek için tedbir almaktır.

Eğer siz de tartıyla, her şey vaktiyle ölçülür diyenlerdenseniz bir an önce uzman diyetisyenin kapısını çalmalısınız.

Uzman diyetisyeni nasıl seçersiniz?

Kapısını çalacağınız zayıflama koçu seçerken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? Sorusunu sizin için cevapladık.

Diyetisyen Seçimi
  • Tıp merkezleri ve hastane diyetisyenleri, beslenme merkezleri gibi kurumsal yerler tercih edilmelidir.
  • Sizin yaşınıza ve fiziksel özelliğinize, cinsiyetinize ve mesleğinize göre beslenme ve diyet programları uygulamalıdır.
  • Doğru beslenme programları yerine sürekli zayıflama ve zinde kalma hapları öneriyorsa tercih edilmemelidir.
  • Sizi laboratuvar yöntemleriyle düzenli olarak kontrol etmeli ve buna göre önlem almalıdır.
  • Diyete başlamadan önce kolesterol, tiroit bezi, kan şekeri, yağ oranı ve su oranı testi yapmayan uzman seçilmemelidir.
  • Ulaşım ve ücreti ikinci plana itmelisiniz.

İnsan sağlığı dünyada en kutsal değerdir. Bu yüzden, insanlar önce sağlığını, daha sonra ise dünyadaki diğer işlerini düşünmelidir. Diyetisyen içinize sinerse ulaşım ve ücreti ikinci plana itmelisiniz. Burada önemli olan iletişiminiz ve ona güven duymanızdır. O sizin aynı zamanda zayıflama koçunuz olacaktır. Psikolojik olarak yanınızda hissedemediğiniz zayıflama koçu ne kadar başarılı olursa olsun size yeterli gelmeyecektir. Araştırma esnasında oturduğunuz yere yakın olan beslenme uzmanı aramalı ancak kriterlerinizde ulaşım ve ücret son tercih olmalıdır.

Diyetisyen Ücretleri Ne Kadardır?

Diyetisyen ücretleri ilk etapta 60-100 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Bu aşamadan sonra sizi 6-12 aylık süreç beklemektedir. Psikolojik destek, haftalık kontroller için aylık ve 6 aylık fiyatlar belirlenmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SECRET HEART MEMORİAL HASTANESİ ZAYIFLAMA DİYETİ

Zayfılama Diyet Menüsü LAHANA CORBASİ Secret Heart Memorial Hastanesi çok kilolu hastalarına ameliyat öncesi bu zayıflama diyetini uygulamaktadır.  :: : Yağ Eritici Çorba  İçindekiler: 6 büyük yeşil soğan 1-2 domates 1 büyük lahana 2 yeşil biber 1 demet kereviz sapı 1 paket hazır çorba karışımı tuz,biber maydanoz köri 1 adet et suyu veya tavuk suyu tableti acı sos (arzu edilirse)

Ev Hanımları Daha Kilolu

Kadının kilolu olması 1900’lü yılardan önce bereket ve bolluk sembolü idi. Zayıflık fakir halk için normaldi, erkek için kadınının kilosu önemli bir gösterişti. Bugüne baktığımızda ise tabi ki kilolu olmak sağlık açısından uygun değil ancak incecik bir fotomodel gibi görünme baskısı da aynı şekilde kadına zarar verir hale geldi.  Erkekler çoğu zaman ancak sağlıkları söz konusu olduğunda diyet disiplini içinde oluyorlar. Kadınlar ise görselliğin çok fazla konuşulduğu bir dünyada hem kadın hem de erkekler tarafından acımasız eleştiriye maruz kalabiliyorlar. Üstelik kadınların kilo vermesi ve bunu koruması erkeklerden daha zor. İki cinsiyet arasında bedenen, ruhen ve sosyal açıdan farklar olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, kadın ve erkeklerin farklı şekilde kilo alıp verme nedenlerini şu şekilde sıralıyor: Östrojen Hormonu Nedeniyle Kadın Bedeni Daha Yağlı Kadınlık hormonu olan östrojen nedeniyle kadın daha yağlıdır, kas oranı erkeğe göre daha düşüktür ve

Duygusal Özgürleştirme EFT ile Zayıflamak

EFT (DUYGUSAL ÖZGÜRLEŞTİRME TEKNİĞİ) ile kötü beslenme alışkanlıklarından kurtulmak. Duygusal Özgürlük Tekniği (EFT) psikolojik problemlerin üstesinden gelmek için kullanılan bir alternatif psikoterapi yöntemidir. Belirli bir travmatik anı üzerinde yoğunlaşmışken akapunktur noktalarına hafifçe vurarak vücudun enerji alanını düzenlemeyi amaçlar. Eleştirmenler EFT’nin arkasındaki teoriyi sahte bilim olarak tanımlarlar ve EFT’den elde edilen faydanın meridyenleri düzenlemekten ziyade plasebo etkisi, negatif düşüncelerden arınma, birisi tarafından dinlenmenin yarattığı terapik etki gibi geleneksel bilişşel içeriklerle açıklanabileceğini savunurlar.