Ana içeriğe atla

DASH DİYETİ

DASH Diyeti




Son yıllarda ABD'de yüksek tansiyonla mücadelede uygulanan ve başarılı sonuçlar veren DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension) diyeti yüksek tansiyonun ilaç tedavisinin yanı sıra uygun diyetle de dengede tutulabileceğinin kanıtı.


DASH diyetinin temel mantığı yüksek tansiyonla mücadele etmek için gereken besinlerin alınmasına dayalıdır. Bu amaçla bol miktarda potasyum, kalsiyum ve magnezyum, yağı azaltılmış yiyecekler, süt ürünleri, sebze ve meyve içerir. Diyet, günde ortalama 2000 kalori verilmesini sağlayan bu diyetle kilo vermek isteyenler, porsiyonları küçülterek bunu gerçekleştirebilir.



Örnek Dash diyeti: 



Kahvaltı


1 bardak portakal suyu 
1 bardak yağsız süt ve 1 çorba kaşığı kahvaltılık gevrek
1 muz
domates, salatalık, yeşil biber vb (arzu edilen miktarda)
1 ince dilim kepek ekmeği
1 çay kaşığı bal



Öğle yemeği


Tavuk göğsü ile hazırlanmış yeşil salata
1 su bardağı yağsız yoğurt
1 ince dilim kepekli ekmek
1 portakal



Akşam yemeği


250 gram ızgara balık
4 yemek kaşığı esmer pirinç pilavı
Haşlanmış brokoli ve domates 
Semizotu salatası (1 tatlı kaşığı zeytinyağı, domates, salatalık, yeşil soğan, yeşil biber ilavesiyle)
1 dilim kepek ekmeği
1 elma



Aralarda acıkınca


1 adet meyve veya 4 adet kuru kayısı veya4 adet taze ceviz veya 8 adet taze fındık


DASH diyeti kuralları 




  • Salatalara sirke, limon ve çeşitli baharatlar istenen miktarda, zeytinyağı en fazla 1 tatlı kaşığı olacak şekilde konabilir. Tuz kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Yemeklerde ve salatada kullanılan tavuk eti mutlaka derisiz ve göğüs kısmından olmalıdır.
  • Tüm yemekler iyice çiğnenerek ve küçük küçük lokmalar halinde yenmelidir.
  • Pilav, sebze gibi yardımcı yemekler ana yemekle birlikte aynı tabağa konmalı ve ana yemekle aynı anda yenmelidir.
  • Yorumlar

    Bu blogdaki popüler yayınlar

    SECRET HEART MEMORİAL HASTANESİ ZAYIFLAMA DİYETİ

    Zayfılama Diyet Menüsü LAHANA CORBASİ Secret Heart Memorial Hastanesi çok kilolu hastalarına ameliyat öncesi bu zayıflama diyetini uygulamaktadır.  :: : Yağ Eritici Çorba  İçindekiler: 6 büyük yeşil soğan 1-2 domates 1 büyük lahana 2 yeşil biber 1 demet kereviz sapı 1 paket hazır çorba karışımı tuz,biber maydanoz köri 1 adet et suyu veya tavuk suyu tableti acı sos (arzu edilirse)

    Ev Hanımları Daha Kilolu

    Kadının kilolu olması 1900’lü yılardan önce bereket ve bolluk sembolü idi. Zayıflık fakir halk için normaldi, erkek için kadınının kilosu önemli bir gösterişti. Bugüne baktığımızda ise tabi ki kilolu olmak sağlık açısından uygun değil ancak incecik bir fotomodel gibi görünme baskısı da aynı şekilde kadına zarar verir hale geldi.  Erkekler çoğu zaman ancak sağlıkları söz konusu olduğunda diyet disiplini içinde oluyorlar. Kadınlar ise görselliğin çok fazla konuşulduğu bir dünyada hem kadın hem de erkekler tarafından acımasız eleştiriye maruz kalabiliyorlar. Üstelik kadınların kilo vermesi ve bunu koruması erkeklerden daha zor. İki cinsiyet arasında bedenen, ruhen ve sosyal açıdan farklar olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, kadın ve erkeklerin farklı şekilde kilo alıp verme nedenlerini şu şekilde sıralıyor: Östrojen Hormonu Nedeniyle Kadın Bedeni Daha Yağlı Kadınlık hormonu olan östrojen nedeniyle kadın daha yağlıdır, kas oranı erkeğe göre daha düşüktür ve

    Duygusal Özgürleştirme EFT ile Zayıflamak

    EFT (DUYGUSAL ÖZGÜRLEŞTİRME TEKNİĞİ) ile kötü beslenme alışkanlıklarından kurtulmak. Duygusal Özgürlük Tekniği (EFT) psikolojik problemlerin üstesinden gelmek için kullanılan bir alternatif psikoterapi yöntemidir. Belirli bir travmatik anı üzerinde yoğunlaşmışken akapunktur noktalarına hafifçe vurarak vücudun enerji alanını düzenlemeyi amaçlar. Eleştirmenler EFT’nin arkasındaki teoriyi sahte bilim olarak tanımlarlar ve EFT’den elde edilen faydanın meridyenleri düzenlemekten ziyade plasebo etkisi, negatif düşüncelerden arınma, birisi tarafından dinlenmenin yarattığı terapik etki gibi geleneksel bilişşel içeriklerle açıklanabileceğini savunurlar.