Ana içeriğe atla

KARATAY RAMAZAN DiYET ÖNERiSi

KARATAY RAMAZAN DİYETİ

Karatay’dan sağlıklı ve rahat oruç tutmanın sırrı

Ramazan ayında enerji kaybına uğramadan, gündüz uyuklamadan, acıkmadan, tatlı krizine girmeden, iftar saati geldiğinde kıtlıktan çıkmış gibi yemeklere saldırmadan oruç tutabilmek için Prof. Dr. Karatay’ın önerileri…

Canan Karatay, Ramazan’da oruç açarken gazlı ve şekerli içeceklerden kaçınmak gerektiğini, Ramazan’da orucun su ve zeytin ile açılmasını tavsiye etti.

RAMAZAN’DA TEREYAĞLI DİYET
Canan Karatay, Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle vücuda bol su takviyesi yapılması gerektiğini belirtti.
Canan Karatay, sahurun erken yapılmış bir kahvaltı olduğuna vurgu yaparak, şu bilgileri verdi:
“Kahvaltı 24 saatin en önemli öğünüdür. Kahvaltıda bol protein mutlaka alınması lazım.
Peki bol protein nasıl alınır; doğal yumurtayla pastırmalı yumurta, menemen yapılabilir.
Yumurtayla sevilen her şey yapılabilir. Yumurtanın yanında mutlaka peynir, 9-10 tane zeytin ve yoğurt yenilmeli, bol tereyağı tüketilmeli. Tereyağını nasıl yiyecekler?
Birazcık pideye bol ve doğal tereyağ ya da zeytin yağı sürerek yiyebilirler. Sağlıklı protein ve yağ almak bütün gün sizi dinç tutar.
AYRAN İÇİN
“Aşırı olmamak kaydıyla her türlü yemek yenilebilir. Burada önemli olan birdenbire çok ve hızlı yememek. Birdenbire boş mideyi doldurmamak” diyen Canan Karatay, şöyle devam etti:
“Ramazanda doğal ve işlenmemiş gıdaları tüketmeliyiz. Doğal ve geleneksel gıdalarımızı tükettiğimiz zaman zaten sağlıklı kalırız.
Geleneksel içkimiz olan ayranı tüketebiliriz. Ayran çok sağlıklı ve zararsız bir üründür. Ayranla yapılan yemekleri yiyebiliriz. Örneğin, ayranla yapılan bir ayran çorbası içebiliriz.
Elazığ’ın ayran çorbası gerçekten çok güzel ve sağlıklıdır. Pide yemek isteyenlerse az olmak şartıyla bir parça pide üzerine bol tereyağı sürmek kaydıyla yiyebilir.”
BUNLARI ASLA İÇMEYİN
Prof. Dr. Canan Karatay, iftar sonrası biraz dinlenildikten sonra hafif tempoyla 20-25 dakika yürüyüş yapılması gerektiğini ve teravih namazının da bunun yerine geçebileceğini açıkladı.
Vücudun su kaybının giderilmesine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Canan Karatay, “Ramazan’da 24 saat içerisinde vücudumuza en az 2-2,5 litre su girmesi lazım. İftar ve sahur arasında o dengeyi sağlamak lazım. Suyu azar azar ve yavaş içmek lazım.
Suyun yanı sıra, açık çay, limonlu çay, yeşil çay, şekersiz kahve ve ayran içilebilir. Şekerli, gazlı içecekler ve tatlılar asla tüketilmemeli. Tatlı olarak da bizim geleneğimizde güllaç var, onu yiyebiliriz. Güllaç da en sağlıklı en hafif Ramazan tatlısıdır” şeklinde konuştu.
EKMEK DAHA ÇOK ACIKTIRIYOR
Ekmek tüketimine dikkat edin, ekmek şekeri yükseltir ve insanı acıktırır, halsiz bırakır. Peynirin yanında bir avuç ceviz, badem, fındık, fıstık yiyince hiçbir zaman acıktırmaz, kişi dinç ve sağlıklı kalır.”
Sahura mutlaka kalkılması gerektiğini dile getiren Canan Karatay, iki öğünün sağlık, üçüncüsünün zarar olduğunu aktardı.
Hasta olan kişilerin oruç tutmaması gerektiğini belirten Canan Karatay, “Oruç tutulsun tutulmasın, işlenmiş bir gıdayı o güzel vücudunuza sokmayın. Bana sorarsanız haramdır” ifadelerini kullandı.
Her Ramazan ayında iftardan sonra tatlılara saldırır, sonra da biriken kilolardan ve halsizlikten şikâyet ederiz. Sahura kalkıp yemek yemeye özen gösterenler ise azınlıkta kalır. Bir ibadet ayı olan Ramazan’ın bitişinde, oruç tutmanın sevincini paylaştığız bayramın adını da “Şeker Bayramı” yapar, yine hastalıkları besleriz!
Peki, oruçlu iken neden daha fazla şekerli yiyecekleri yemek isteriz? Bunu önlemenin yolu ne? Diyetisyenler, “Fazla yağlı yemeyin”, “Tatlıyı yemekten hemen sonra yemeyin” gibi çeşitli önerilerde bulunsa da, neden sofraya oturunca uygulamak pek mümkün olmaz? Sahura kalmak neden zor gelir?
Ramazan ayında enerji kaybına uğramadan, gündüz uyuklamadan, acıkmadan, tatlı krizine girmeden, iftar saati geldiğinde kıtlıktan çıkmış gibi yemeklere saldırmadan oruç tutmak mümkün değil mi?
‘Türk halkına en uygun diyet’ olarak kabul gören Karatay Diyeti kitabını yazan, 50 yıllık birikimi ile bugüne kadar doğru bildiğimiz yanlışları düzeltmemizi sağlayan ve aylardır Türkiye’nin gündeminden düşmeyen Prof. Dr. M. Canan Efendigil Karatay, kitabında bu çok önemli ve hayati soruları göz önünde bulundurarak, Razaman ayında oruç tutanlara özel iftar ve sahurda yenebileceklerin listesini de veriyor. Prof. Karatay, Ramazan ayında iftar ve sahur için merak edilen soruları okurlarımıza özel cevapladı.
Ramazan ayında pek çoğumuz sahura kalkmadan oruca niyetleniyoruz. Bunun sağlık açısından ne gibi artı ve eksileri var? Sağlıklı bir sahur sofrasında neler olmalı?Sahur kahvaltı gibidir. Kahvaltı 24 saat içinde en önemli öğündür. Son derece kuvvetli, sağlıklı doyurucu olmalıdır. Mutlaka sağlıklı ve güçlü protein, sağlıklı yağ ve karbonhidratlar yenmelidir.

Sağlıklı protein olarak yumurta, peynir ve yoğurt yenebilir. Sağlıklı karbonhidrat olarak da fındık, fıstık, ceviz, badem ve kuru meyveler tercih edilebilir. Sağlıklı yağlar ise Karatay Diyeti kitabımızda ayrıntıları ile anlattığımız tereyağı ve zeytinyağlarıdır.
Örneğin tereyağında pişirilmiş iki yumurta, bir avuç içi kadar beyaz peynir, yanında bir çay bardağı kadar ceviz içi, 10-15 zeytin ya da bir avuç içi kadar ramazan pidesi içine peynir, domates, salatalık vb eklenerek 10-15 zeytin ile birlikte yenebilir. Yanında bol süt, çay (şekersiz), ayran içilebilir. Bir kahve (Türk kahvesi) fincanı taze sıkılmış meyve suyu karbonhidrat (früktoz) ve günlük C-vitamini kaynağı olarak yeterli olacaktır. Fazlasına gerek yoktur. Ayrıca tatlı, bal, reçel gibi yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar yenmemelidir.
Aç kalınarak, sahura kalkmadan oruç tutmak son derece sakıncalıdır. Kişiler kilo verseler bile ki, -genellikle ramazanda bazı kişiler kilo vermek amacıyla oruç tutmaktadır- bu doğru değildir ve son derece sakıncalıdır. Aç kalarak kilo verilmiş olsa bile daha sonra fazlasıyla geri alınmaktadır. Bilimsel olarak, bu olay karaciğer ve pankreası yorup, yağlandırdığı için sağlığa zararlı olmaktadır. Bilimsel çalışmalar, ileri yaşlarda ortaya çıkan ‘dejeneratif hastalıkların’ tümünün artık karaciğer ve pankreas yağlanması sonucu, bu organların normal olarak çalışamadıklarından kaynaklanmakta olduğunu göstermiştir.
O zaman bu Ramazan herkesi sizin önerilerinizle sağlıklı sahur sofralarına davet ediyor ve iftar için hazırlıklara geçiyoruz. İftar sofralarımızın da olmazsa olmazı hepinizin bildiği gibi pidedir. Önce pide kuyruklarına girer, sıcacık pide ile evimize döner, soğumaması için özen gösteririz. İftar vaktinde de tereyağını pide ile buluşturarak, afiyetle yeriz… Hatta yedikçe yemek isteriz. Peki, neden böyle bir şey yapmak bizi mutlu eder? Doğru mu yaparız?İftarda bir avuç içi kadar sıcak pide ile doğal köy tereyağı sağlıklı bir şekilde yenebilir. Pidenin glisemik indeksi %100 olduğu için, aniden kan şekerini yükseltir ve yemekten bir iki saat sonra halsizlik, yorgunluk ve uyku hali meydana gelir. Aşırı miktarda pide yemek karaciğer ve pankreasta yağlanmayı artırır. Tereyağının glisemik indeksi ise sıfırdır, boş midede koruyucu etkisi vardır, bu nedenle zararlı değil faydalıdır. Tereyağı uzun süre tokluk hissi verir, oruç tutanlara güç, kuvvet ve dinçlik sağlar.

Siz tereyağı sağlıklı diyorsunuz ama diyetisyenler, “Fazla yağlı yemeyin”, “Tatlıyı yemekten hemen sonra yemeyin”, “İftara çorba ile başlayın” gibi çeşitli önerilerde bulunuyor, ancak sofraya oturunca bunları uygulamak pek mümkün olmuyor. Peki, bu yağ konusuna kısaca açıklık getirebilir misiniz, sağlıklı bir iftar sofrası nasıl olmalı? Transyağ denilen bozulmuş yağlar kanser yapmaktadır. Transyağlar kızartmalarda, hazır işlenmiş yiyeceklerde, margarin gibi yağlarda fazla miktarda bulunur. Evet, bu yağlar tehlikelidir! Diyetisyenler fazla yağ yemeyin dediklerinde, bunların hangi yağlar olduğunu da belirtmeleri gerekmektedir. Her insan vücudunda bulunan bütün hücreler çift kat yağlı hücre zarı ile çevrelenmişlerdir. Çift kat hücre zarlarının temel yapı taşı, lipit dediğimiz yağlardan oluşmaktadır.

Bu lipitler, başta tereyağı olmak üzere hayvansal katı yağlar, omega-3 ve kolesteroldür. Sağlıklı yağları diyetimizden çıkardığımız zaman, hücreler zayıf düşer, hücrelerin bağışıklık sistemleri çöker ve sonuç olarak dayanıksız, güçsüz kalan hücrelerimiz kendini koruyamaz, her türlü virüs ve bakterilerin hücumunu geri çeviremeyerek hastalanmamıza neden olur. İşte bu sebeple bütün yağları bir sepete koyup konuşmak doğru değildir.
İnsan vücuduna, ‘olmazsa olmaz’ dediğimiz sağlıklı yağların doğal bir şekilde girmesi gerekmektedir. Bu yağlardan korkmamamız gerekir. Sağlıklı yağlar yenildiğinde, yağ olarak kana geçmez ki, bunu da burada belirtmek ve bir örnek vererek bu konuyu açıklamak istiyorum. Tavuk yediğimiz zaman, tavuk mu oluyoruz? Ya da maydanoz yediğimiz zaman yeşil mi oluyoruz? Veya domates yediğimizde kırmızı mı oluyoruz? Sonuç olarak, bütün yiyecekler bağırsaklarda ufak moleküllere indirgenir, kan yolu ile karaciğere taşınır ve karaciğerde o vücudun ihtiyacına göre her türlü yapı taşları üretilir…
İftara, bir bardak ılık su ile başlanmalıdır. Sabahları kalktığımız zaman ılık bir bardak su içmemiz gerektiğimiz gibi, orucumuzu açarken de ılık suyla açmalıyız. Çorba da sulu olduğu için rahatlıkla içilebilir. Ancak, hazır çorbalar kesinlikle tüketilmemelidir.
Evde pişirilmiş tarhana, mercimek, ezogelin, yoğurt çorbası, her türlü sebze çorbası veya yuvalama gibi çorbalar olabilir. Uzun süre boş kalmış olan midemizi korumak amacıyla, suyun da, çorbanın da ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamasına dikkat etmeliyiz. Çorba ile birlikte, bir dilim pide ve tereyağı faydalıdır. Yanında önemli lif kaynağı ve sıfır glisemik indeksli olduğu için zeytin-istenildiği kadar- tüketilebilir.
Zeytinin yağı doğaldır, mide koruyucu ve kabızlığı önleyici etkisi vardır. Orucumuzu ılık su ile açtıktan sonra, zeytinyağına pide batırıp, lezzetli ve sağlıklı bir yiyeceği tüketerek, gün boyu boş kalmış olan midemizi yormamış oluruz. Ancak zeytinyağının soğuk baskı ve sızma olmasına dikkat etmemiz gerekir.
İftar sofrasında salata tabağı mutlaka olmalıdır. Bol miktarda doğal fermantasyon sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu, sızma zeytinyağı, sumak ve peynirli mevsim salatası hazırlanabilir. Cacık ve ayran da çok sağlıklıdır, istenildiği kadar tüketilebilir.
Ayrıca yemek olarak köfte, sulu sebzeli et yemeği, zeytinyağlı yemekler, yeşil mercimek yemeği, dolma, sarma, karnıyarık, imambayıldı vb gibi her türlü yemek yenebilir. Veya her türlü kırmızı et kebabı, 2-3 kaşık bulgur pilavı ile birlikte tüketilebilir. Yaz mevsiminde olduğumuz için doğal köy yumurtası, tereyağı, tarla domatesi ve biberle hazırlanmış menemen de olabilir.
Buraya kadar anlattıklarımız ile iftar açılınca, tatlı yeme ihtiyacı kalmayacaktır. Akşam geç saatlerde tatlı yemek doğru değildir. Karaciğer ve pankreas yağlanmasını başlatır ve artırır. Hazımsızlık nedenidir. Şeker ve vücuda etkileri konusunda ayrıntılı bilgiler, geniş kapsamlı olarak Karatay Diyeti kitabında yer alıyor.
Şekeri ve şekerli yiyecekleri tavsiye etmiyorsunuz. Ama oruçlu iken bu yiyecekleri daha fazla yemek istiyoruz. Hele de baklava, saray sarması, kaymaklı ekmek kadayıfı ya da güllaç! Aynen pide gibi zengin-fakir tüm sofraların baş tacı. Böyle bir geleneksel alışkanlık bu kadar sakıncalı ise ne yapmalıyız? 

Bu tatlıların yerine ne yiyebiliriz?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, geç saatlerde tatlı yemek doğru değildir. Karaciğer ve pankreas yağlanmasını başlatır ve artırır. İnsanı sık sık yemeye zorlar, aşırı miktarda insülin salgılanmasına neden olur. Tatlı yerine kuru yemişleri ve mevsim meyvelerinden düşük glisemik karbonhidrat içerenleri tüketirsek, daha dinç olur ve de dinç kalırız. Güllaç en hafif ve midevi olduğu için iftar sofralarının en önemli tatlısıdır. Sağlıklı kalmak ve sağlıklı bir şekilde oruç tutmak amacıyla her türlü hamur tatlısından- ne kadar lezzetli olursa olsunlar- mümkün olduğu kadar kaçınmamız gerekmektedir.

Fındık, fıstık ve kuru yemişlerden, kaynatılmadan ve şeker eklenmeden hazırlanan komposto tüketerek, vitamin ve mineral değeri yüksek, düşük glisemik indeksli ve sağlıklı karbonhidratları tüketmiş oluruz.
Karatay Diyeti kitabınızda ‘sağlıklı ve pratik çok güzel tarifler’ veriyorsunuz… Peki, bu kompostonun tarifini okurlarımız için rica edebilir miyiz?
Elbette. Yaz aylarında serinletici özelliği de olan bu besleyici kompostomuzu şöyle hazırlayabilirler.

ŞEKERSİZ SOĞUK KOMPOSTO
Malzeme:
Kuru kayısı (gün kurusu)
Kuru erik (mürdüm eriği)
Kuru üzüm (çekirdekli siyah üzüm)
Kuru incir
Kuru yabanmersini
Bol ceviz ve badem

Yapılışı:
Tüm malzemeler (istenilen miktarda) cam bir tencereye konduktan sonra üzerini örtecek miktarda su eklenerek buzdolabına konur ve bir gece bekletilir. İftarda tatlı yerine tüketilebilir.

Bu kompostoya kesinlikle şeker veya tatlandırıcı eklenmez ve kesinlikle kaynatılmaz!
İftar ile sahur arasında hem yemek hem de egzersiz açısından nasıl bir program uygulamalıyız?
İftar ile sahur arasında bol likit almak şarttır. Limonlu şekersiz çaylar, limonlu bol su, ayran ve süt tüketilmelidir. İftarda kola gibi bütün asitli ve şekerli içeceklerden kaçınılması şarttır. İftardan sonra uzun yürüyüş yapmak da son derece faydalı olur.

Bildiğiniz gibi Karatay Diyeti, sıradan bir diyet kitabı değildir! Hayati konulara açıklık getirerek, sağlıklı kalmak için yeni görüşlere yer veren, doğru beslenme ve sağlıklı yaşam biçimi edinme amacına yönelik yol gösterici bir kılavuzdur. Bu nedenle, her yaşta sağlıklı ve hasta kişilerin rahatlıkla uygulayabilecekleri, kolay öneriler ve uygulamalar içermektedir. Ramazan ayında da iftarda, sahurda ve iftar-sahur arasında uygulanırsa, daha sağlıklı ve rahat oruç tutulacaktır.
Karatay Diyetinde Ramazan Menüsü Sahur ve İftar Örnekleri
Sahur
1. Sahurda yenecek yemek ya da genelde yapılan kahvaltı kuvvetli

2. Az pişmiş 2 yumurta, peynirli omlet, ya da menemen.olmalıdır.

3. Bol domates, salatalık, yeşil biber, kırmızı biber, turp ve tuzsuz peynir.
4. 9-10 adet tuzsuz zeytin.
5. Bir kase yoğurt, ceviz ya da kuru yemişli, kuru nane, zerdeçal, bir tatlı kaşığı kadar bütün keten tohumu, bir çorba kaşığı soğuk zeytin yağı.

6. Süt, ayran, şekersiz limonlu çay ve bol su.

7. El avucu kadar pide.
8. Tarhana, mercimek, ezo gelin, yoğurt çorbası, her türlü sebze çorbası.
İftar
1. Tarhana, mercimek, ezo gelin, yoğurt çorbası, her türlü sebze çorbası, yuvalama gibi ev çorbaları. Hazır çorbalar tüketilmeyecek.

2. Menemen, pastırma ya da ışgınlı (doğuda) yumurta.

3. Bir kase yoğurt, ceviz, kuru nane, zerdeçal, bir tatlı kaşığı bütün keten tohumu (çekilmemiş olmalı), bir çorba kaşığı soğuk sızma zeytin yağı.

4. Cacık, yoğurt, salatalık, semizotu, nane, kekik, sarımsak, soğuk sızma zeytin yağı, kırmızı pul biber.
5. Komposto: Kuru kayısı, mürdüm eriği, çekirdekli kuru üzüm, kuru incir, yaban mersini, bol ceviz ve badem bir tencereye koyulacak, üzerine su eklenecek, buzdolabında bir gece bekletilecek ve yemeklerle tatlı yerine tüketilecek. Bu kompostoya şeker ya da tatlandırıcı eklenmeyecek, komposta kesinlikle kaynatılmayacak.
6. Pastırma, peynir, 9-10 adet tuzsuz zeytin.
7. Köfte, sulu sebzeli et yemeği, zeytinyağlı yemekler. Dolma, sarma, karnı yarık, imam bayıldı vs gibi her türlü yemek yenebilir
8. Her türlü kırmızı et kebabı, 2-3 kaşık bulgur pilavı ve mevsim salatası ile
9. Bir adet orta boy lahmacun, bir avuç içi kadar ramazan pidesi

10. Yeşil mercimek, yoğurtlu semiz otu salt. sarımsak ve sızma zeytinyağlı
11. Bol salata, sızma zeytinyağı, limon-sirke, sumak, nar ekşisi ve peynirli
12. Bol ayran ve su
13. Az şekerle hazırlanmış güllaç. Bir adet taze meyve
14. Yoğurda eklenerek yaban mersini.
15. Şekersiz Türk kahvesi.
16. Yemeklerle birlikle çay içilmemeli (demir emilimini önlediği için)
17. Bol sıcak ya da ılık taze limonlu ve taze nane eklenmiş su

Not: Karatay Diyeti Kitabında Sahurda dayanamayanlar çok küçük bir miktar pide yiyebilir denmiş…
Ramazan Diyeti Listesi
SAHUR İÇİN
Az pişmiş iki tane yumurta,
25 – 30 gram civarında az tuzlu peynir,
Bir ince belli çay bardağı kadar Ceviz, Fındık, Fıstık, Badem veya Yer Fıstığı ( Tuzsuz )
Az tuzlu 10 – 12 tane zeytin
Domates, biber, salatalık, turp, nane, roka
Limonlu çay veya süt içilebilir.
1 Kase Çorba ( Lahana çorbası, Tavuk suyu çorbası, Tarhana çorbası, Buğday çorbası veya Domates çorbası )
Dayanamayan ve aşırı acıkanlar için sağlıklı küçük kaçamaklar ( Peynirli ve ıspanaklı börek, Tava böreği ve Fırında kabak böreği ) 100 grama kadar yenilebilir.
İFTAR İÇİN
Mönü 1
1 Kase çorba 1 Kase Çorba ( Lahana çorbası, Tavuk suyu çorbası, Tarhana çorbası, Buğday çorbası veya Domates çorbası )1 adet küçük lahmacun veya ( Peynirli ve ıspanaklı börek, Tava böreği ve Fırında kabak böreği )Karatay Kahvaltı tabağı Az pişmiş iki tane yumurta, 25 – 30 gram civarında az tuzlu peynir,Bir ince belli çay bardağı kadar Ceviz, Fındık, Fıstık, Badem veya Yer Fıstığı ( Tuzsuz ), Az tuzlu 10 – 12 tane zeytin, Domates, biber, salatalık, turp, nane, roka
Mönü 2
Oğlak kebabı, Fırında kuzu pirzola, Çömlekçe kuzu kebap, Şişte patlıcan kebap, Hünkar Beğendi, Saç tava, Tepsi kebabı veya Ciğer kebabı gibi et türlerinden bir yemek 2 veya 3 adet sarma ya da 2 3 kaşık pilav Salata veya cacık
Menü 3
Etli kuru fasulye, Kıymalı yeşil mercimek, Keşkek, Zeytinyağlı Barbunya, Mercimekli bulgur pilavı, Zeytinyağlı biber dolması ya da Etli lahana sarması yemek çeşitlerinden bir tanesiSalata çeşitleri Ebegümeci salatası, Yoğurtlu semizotu salatası, Çoban salatası, Acılı ezme, Ekşimikli piyaz, Yoğurtlu patlıcan salatası ya da Brokoli salatası bunlardan bir tanesini seçebilirsiniz.Şekersiz komposto veya Hurmalı dondurma, Sütlü incir tatlısı, Cevizli Kayısı tatlısı, Elmalı incirli kek ya da Şekersiz kabak tatlısı ile tatlı ihtiyacınızı giderebilirsiniz.Yukarıda belirtilen Ramazan Diyeti Listesi Prof. Dr. Canan Efendigil KARATAY hanıma aittir.

Ramazan’da nasıl beslenmeliyiz ? Tok tutan yiyecekler neler ? Sahurda ne yemeliyiz ? Sağlıklı Ramazan beslenmesi nasıl olur ?’ ve türevleri tarzında soruların yanıtlarına bol bol maruz kaldığımız şu günlerde , ben size tüm anlatılanların en orta karar halini bize sunan Dr. Karatay’ın önerilerini getirdim. Karatay’ın özellikle sahur tavsiyelerini yıllardır uygular (aile alışkanlığı olarak) ve gayet rahat oruç tutarım. Bakalım sizi de etkileyecek mi ?
Dr. Canan KARATAY’a göre iftar nasıl olmalı ?
İftar, şekerli ve gazlı içeceklerle açılmamalı.
Orucu açmak için su ve zeytin tercih edilmeli. İçilen suyun soğuk olmamasına dikkat edilmeli.Birdenbire ve çok hızlı yemek yiyerek mide doldurulmamalı.Doğal ve işlenmemiş gıdalar tüketilmeli. Hazır çorba tarzı besinlerden uzak durulmalı.Asitli içecekler yerine ayran gibi doğal içecekler tercih edilmeli.İftar ve sahur arasında en az 8 bardak su tüketilmeli.Su azar azar ve yavaş içilmeli. Suyun yanı sıra, açık çay, limonlu çay, yeşil çay, şekersiz kahve ve ayran tüketilebilirler listesinde.Tatlı olarak şerbetli tatlılar kesinlikle tercih edilmemeli. Güllaç , sütlaç gibi hafif ve sütlü tatlılar seçilmeli.
İftardan sonra 20-25 dk hafif tempoda yürüyüş yapılmalı.

Dr. Canan KARATAY’a göre sahur nasıl olmalı ?
Sahurda bol protein alınmalı. Mesela haşlanmış yumurta , pastırmalı yumurta , menemen , sebzeli yumurta gibi yumurta çeşitleri tercih edilmeli.Yumurtanın yanında mutlaka peynir , 9-10 adet zeytin ve yoğurt tüketilmeli.Bol tereyağ tüketilmeli. Bir parça pidenin üzerine taze ve doğal tereyağ sürülerek veya sızma zeytin yağına batırılarak tüketilebilir.Ekmek tüketimi sınırlandırılmalı. Ekmek kan şekerini gereksiz yere yükseltir ve çabuk acıkmanıza sebep olur.Peynirin yanında bir avuç ceviz , badem , fındık , fıstık almak tok tutmanın yanında kişiyi sağlıklı ve dinç kılar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SECRET HEART MEMORİAL HASTANESİ ZAYIFLAMA DİYETİ

Zayfılama Diyet Menüsü LAHANA CORBASİ Secret Heart Memorial Hastanesi çok kilolu hastalarına ameliyat öncesi bu zayıflama diyetini uygulamaktadır.  :: : Yağ Eritici Çorba  İçindekiler: 6 büyük yeşil soğan 1-2 domates 1 büyük lahana 2 yeşil biber 1 demet kereviz sapı 1 paket hazır çorba karışımı tuz,biber maydanoz köri 1 adet et suyu veya tavuk suyu tableti acı sos (arzu edilirse)

Ev Hanımları Daha Kilolu

Kadının kilolu olması 1900’lü yılardan önce bereket ve bolluk sembolü idi. Zayıflık fakir halk için normaldi, erkek için kadınının kilosu önemli bir gösterişti. Bugüne baktığımızda ise tabi ki kilolu olmak sağlık açısından uygun değil ancak incecik bir fotomodel gibi görünme baskısı da aynı şekilde kadına zarar verir hale geldi.  Erkekler çoğu zaman ancak sağlıkları söz konusu olduğunda diyet disiplini içinde oluyorlar. Kadınlar ise görselliğin çok fazla konuşulduğu bir dünyada hem kadın hem de erkekler tarafından acımasız eleştiriye maruz kalabiliyorlar. Üstelik kadınların kilo vermesi ve bunu koruması erkeklerden daha zor. İki cinsiyet arasında bedenen, ruhen ve sosyal açıdan farklar olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, kadın ve erkeklerin farklı şekilde kilo alıp verme nedenlerini şu şekilde sıralıyor: Östrojen Hormonu Nedeniyle Kadın Bedeni Daha Yağlı Kadınlık hormonu olan östrojen nedeniyle kadın daha yağlıdır, kas oranı erkeğe göre daha düşüktür ve

Duygusal Özgürleştirme EFT ile Zayıflamak

EFT (DUYGUSAL ÖZGÜRLEŞTİRME TEKNİĞİ) ile kötü beslenme alışkanlıklarından kurtulmak. Duygusal Özgürlük Tekniği (EFT) psikolojik problemlerin üstesinden gelmek için kullanılan bir alternatif psikoterapi yöntemidir. Belirli bir travmatik anı üzerinde yoğunlaşmışken akapunktur noktalarına hafifçe vurarak vücudun enerji alanını düzenlemeyi amaçlar. Eleştirmenler EFT’nin arkasındaki teoriyi sahte bilim olarak tanımlarlar ve EFT’den elde edilen faydanın meridyenleri düzenlemekten ziyade plasebo etkisi, negatif düşüncelerden arınma, birisi tarafından dinlenmenin yarattığı terapik etki gibi geleneksel bilişşel içeriklerle açıklanabileceğini savunurlar.