Ana içeriğe atla

Sağlıklı Diyetin Yazı Kışı Olmaz!


Sağlıklı birey olmanın ön koşulu yılın her mevsiminde sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmedir.



Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrin ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Sert, sağlıklı birey olmanın ön koşulunun yılın her mevsiminde sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme olduğunu söyledi. 



Bir kişinin yaşına göre günlük karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve minarellerden belli oranlarda günlük olarak alması gerektiğine işaret eden Yrd. Doç. Dr. Sert, aksi takdirde tek gıdaya dayalı beslenme ya da diyetin fayda yerine zarar verebileceğini anlattı. 



Yrd. Doç. Dr.Sert, yaz ayları yaklaştığında fizik görüntülerinden rahatsız olanların çok sıkı, dengesiz diyetlerle zayıflamaya çalıştığını, kış mevsimine girilmesiyle de “Nasıl olsa kalın giysilerden görünmez” düşüncesiyle diyette rehavet öneminin yaşandığını kaydetti.



Bilinçsiz diyet metabolizmayı bozar

Vücudun yazın kilo verip kışın alan, bunu da sürekli tekrarlayanların, bir de bilinçsiz diyet uygulamaları durumunda vücut metabolizmasının bozulacağını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Sert, ayrıca, vücudun da esnekliğini kaybetmesinin kaçınılmaz olacağını bildirdi.



Formunuzu nasıl koruyacaksınız?

- Haftada en az 4-5 gün 45-60 dakika yürüyüş yapılmalı.
- Hazır gıdalardan ve yüksek kalori içeren meşrubatlardan uzak durulmalı.
- Yağ tüketimi azaltılmalı.
- Kızartma yerine haşlama ve ızgara tercih edilmeli.
- Dolaplara hemen yenilecek şekilde dolma, börek, pasta, tatlı ve çerez konulmamalı.
- Yemek saatleri dışında atıştırılmamalı.
- Gün içinde farkında olmaksızın alışkanlık gereği içtiğimiz çay ve kahvelere koyduğumuz şekerlerden alacağımız kaloriyi belki 2 saat yürüsek bile yakmamızın mümkün olmayacağı unutulmamalı.
- Diyet konusunda yaz-kış kararlı olunmalı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SECRET HEART MEMORİAL HASTANESİ ZAYIFLAMA DİYETİ

Zayfılama Diyet Menüsü LAHANA CORBASİ Secret Heart Memorial Hastanesi çok kilolu hastalarına ameliyat öncesi bu zayıflama diyetini uygulamaktadır.  :: : Yağ Eritici Çorba  İçindekiler: 6 büyük yeşil soğan 1-2 domates 1 büyük lahana 2 yeşil biber 1 demet kereviz sapı 1 paket hazır çorba karışımı tuz,biber maydanoz köri 1 adet et suyu veya tavuk suyu tableti acı sos (arzu edilirse)

Ev Hanımları Daha Kilolu

Kadının kilolu olması 1900’lü yılardan önce bereket ve bolluk sembolü idi. Zayıflık fakir halk için normaldi, erkek için kadınının kilosu önemli bir gösterişti. Bugüne baktığımızda ise tabi ki kilolu olmak sağlık açısından uygun değil ancak incecik bir fotomodel gibi görünme baskısı da aynı şekilde kadına zarar verir hale geldi.  Erkekler çoğu zaman ancak sağlıkları söz konusu olduğunda diyet disiplini içinde oluyorlar. Kadınlar ise görselliğin çok fazla konuşulduğu bir dünyada hem kadın hem de erkekler tarafından acımasız eleştiriye maruz kalabiliyorlar. Üstelik kadınların kilo vermesi ve bunu koruması erkeklerden daha zor. İki cinsiyet arasında bedenen, ruhen ve sosyal açıdan farklar olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, kadın ve erkeklerin farklı şekilde kilo alıp verme nedenlerini şu şekilde sıralıyor: Östrojen Hormonu Nedeniyle Kadın Bedeni Daha Yağlı Kadınlık hormonu olan östrojen nedeniyle kadın daha yağlıdır, kas oranı erkeğe göre daha düşüktür ve

Duygusal Özgürleştirme EFT ile Zayıflamak

EFT (DUYGUSAL ÖZGÜRLEŞTİRME TEKNİĞİ) ile kötü beslenme alışkanlıklarından kurtulmak. Duygusal Özgürlük Tekniği (EFT) psikolojik problemlerin üstesinden gelmek için kullanılan bir alternatif psikoterapi yöntemidir. Belirli bir travmatik anı üzerinde yoğunlaşmışken akapunktur noktalarına hafifçe vurarak vücudun enerji alanını düzenlemeyi amaçlar. Eleştirmenler EFT’nin arkasındaki teoriyi sahte bilim olarak tanımlarlar ve EFT’den elde edilen faydanın meridyenleri düzenlemekten ziyade plasebo etkisi, negatif düşüncelerden arınma, birisi tarafından dinlenmenin yarattığı terapik etki gibi geleneksel bilişşel içeriklerle açıklanabileceğini savunurlar.