Ana içeriğe atla

Fazla kilonuz varsa sağlığınız tehlikede!


Vücutta gereğinden fazla yağ depolamanın kalp-damar hastalıkları, artirit, kanser, hipertansiyon gibi sağlık sorunlarının hazırlayıcısı olduğu bilinmektedir...



Fazla kilolu biri olmakta ısrar ederseniz sağlığınızı riske atarsınız. İleri yaşlarda karşılaşacağınız bazı sağlık sorunları ile çok erken yaşlarda boğuşmaya başlarsınız. Fazla kilolu biri olmak daha hızlı yaşlanmanıza yol açar. Kilo fazlalığı ve obezite sorununun yayılmasının önüne geçilemiyor. Toplumsal çalışmalara ve uyarılara rağmen kilo fazlalığı sorunu yaşayanların sayısı, her yıl bir önceki yıla oranla yüzde 5 civarında artıyor. Alınan bunca önleme, gösterilen çabalara rağmen elde edilen sonuç cesaret kırıcıdır. Araştırmacılar, bu başarısızlığın nedenlerini anlamaya ve yeni çözümler bulmaya çalışıyor. Kilo fazlalığı ve şişmanlık sorununda yaşanan önlenemez yükselişin nedenlerini tartışmakta fayda var, ama gelenekel formül hiç değişmeyecek: Ne yiyorsanız yarısını yiyin, ne yapıyorsanız iki katını yapın!Enerji dengeniz var mı?



Kilonuzu belirleyen başlıca faktör, kazandığınız enerji miktarı ile enerji tüketiminiz arasındaki farktır. Besinlerle aldığınız enerji miktarı her şey demek değildir. Bu enerjinin ne kadarını kullandığınız veya kullanamayıp yağ olarak depoladığınız, enerji kaynağı olarak hangi besinlerden faydalandığınız, karbonhidrat, yağ ve proteinler arasında olması gereken dengeleri tutturup tutturamadığınız da önemlidir. Beden yapınız ve metabolik-hormonal kurgunuza uygun bir beslenme programı oluşturup oluşturamadığınıza, besinleri ne zaman ve ne oranlarda kullandığınıza dikkat göstermelisiniz. Ana ve ara öğün zamanlarınız, sofraya hangi ruh haliyle oturup kalktığınız ve daha pek çok şey kilonuz üzerinde söz sahibidir.Bedeninizin muhteşem bir makina düzeninde çalıştığı doğrudur, ama sizin onu yalnızca bir kalori sayma makinesi gibi görmeniz yanlıştır. Kilo sorunlu kişiyi 'kibrit kutusu kadar beyaz peynir, tenis topu büyüklüğünde elma, sigara paketi kadar beyaz et' mantığı içine hapseden yaklaşımların başarısız kalacağından hiç kuşkunuz olmasın.



Mucizelere hayır deyin



Öğün planlamalarını yaparken iş olanaklarını, ekonomik duruma, yerel, kültürel ağız tatlarına önem vermeden, yeni ve mucize beslenme planlarıyla kilo verdirmeyi taahüt eden (brokoli çorbası, brüksel lahanası haşlaması, hazır lahana-sebze çorbası vs.) diyet planlarının sonu, sadece başarısızlık ve umutsuzluktur.



Sürekli olarak diyet yapmak, sürekli olarak 'az yemek motivasyonu'nu korumak, belirli besin gruplarını sadece belirli ölçüler içerisinde tüketmek zorunda kalmak, herkesin zevkle oturduğu sofralarda kendini besinlerle kavga ederken bulmak, hoş bir durum değildir. Sık sık ya da sürekli diyet halinde olmak en olumlu kişilerde bile bir süre sonra yorgunluk, bıkkınlık ve reaksiyonel davranışlara neden olmaktadır.Sağlıklı kiloya ulaşmak için çaba içine giren herkesin 'istediğini yememenin dayanılmaz mutsuzluğu'ndan korunması, 'yediklerini ve kendini gözlemde hissetme sendromu'ndan uzaklaştırılması gerekmektedir. Mutsuzluk, en azından ölçülü bir melankoli, bazen ciddi bir depresyon, uzun süreli kilo verme çabasına girenleri bekleyen tehlikeli sonuçlardır.



Diğer diyet tuzakları



Sağlıklı kiloya yaklaşma çabası içine giren insanları bekleyen diğer bir tehlike de 'mucize yöntemler'dir. Mezoterapi, karboksiterapi, LPG veya Infrared ışınlarıyla zayıflatmayı vaat eden, pasif egzersiz gibi kalori kaybettirici hiçbir yararı olmayan yöntemlerle bu insanları güvensizlik ve umutsuzluğa yönelten, modern tıp tarafından onaylanmamış, sonuç vermesi mümkün olmayan yollar bunlardan bazılarıdır. Yola iyi niyetle çıkan fazla kilolu ya da şişmanların çoğu bu ve benzeri yöntemlerin sunduğu aldatıcı vaatlerle para, zaman ve umut kaybetmektedir.Unutmayın: Yediklerinizi azaltmalısınız



Bilimsel bir beslenme planı, sizin tükettiğiniz günlük enerji toplamınızdan genelde 500 kalori kadar bir kısıtlama yapar. Çok özel durumlarda bu kısıtlamayı 1000 kaloriye kadar çıkarabilir. 500 kalorilik kısıtlamadan ne çıkar demeyin! Böyle bir kısıtlama size ortalama olarak her 10-12 gün için bir kilogram civarında kilo kaybını garanti eder. Bu, ayda 2.5-3, yılda 20-30kg'lık bir kilo kaybı demektir. 500 kalorilik bir kısıtlama yapmanız için 2 dilim ekmek, 3 yemek kaşığı pilav, 4 yemek kaşığı kuru fasulye, 2 yemek kaşığı yağ ve 1 iri muzu eksik yemeniz yetecektir. Eğer bu kadarcık bir kısıtlamayı bile göze alamıyorsanız, bizim önerimiz böyle bir çabanın içine hiç girmemenizdir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SECRET HEART MEMORİAL HASTANESİ ZAYIFLAMA DİYETİ

Zayfılama Diyet Menüsü LAHANA CORBASİ Secret Heart Memorial Hastanesi çok kilolu hastalarına ameliyat öncesi bu zayıflama diyetini uygulamaktadır.  :: : Yağ Eritici Çorba  İçindekiler: 6 büyük yeşil soğan 1-2 domates 1 büyük lahana 2 yeşil biber 1 demet kereviz sapı 1 paket hazır çorba karışımı tuz,biber maydanoz köri 1 adet et suyu veya tavuk suyu tableti acı sos (arzu edilirse)

Ev Hanımları Daha Kilolu

Kadının kilolu olması 1900’lü yılardan önce bereket ve bolluk sembolü idi. Zayıflık fakir halk için normaldi, erkek için kadınının kilosu önemli bir gösterişti. Bugüne baktığımızda ise tabi ki kilolu olmak sağlık açısından uygun değil ancak incecik bir fotomodel gibi görünme baskısı da aynı şekilde kadına zarar verir hale geldi.  Erkekler çoğu zaman ancak sağlıkları söz konusu olduğunda diyet disiplini içinde oluyorlar. Kadınlar ise görselliğin çok fazla konuşulduğu bir dünyada hem kadın hem de erkekler tarafından acımasız eleştiriye maruz kalabiliyorlar. Üstelik kadınların kilo vermesi ve bunu koruması erkeklerden daha zor. İki cinsiyet arasında bedenen, ruhen ve sosyal açıdan farklar olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, kadın ve erkeklerin farklı şekilde kilo alıp verme nedenlerini şu şekilde sıralıyor: Östrojen Hormonu Nedeniyle Kadın Bedeni Daha Yağlı Kadınlık hormonu olan östrojen nedeniyle kadın daha yağlıdır, kas oranı erkeğe göre daha düşüktür ve

Duygusal Özgürleştirme EFT ile Zayıflamak

EFT (DUYGUSAL ÖZGÜRLEŞTİRME TEKNİĞİ) ile kötü beslenme alışkanlıklarından kurtulmak. Duygusal Özgürlük Tekniği (EFT) psikolojik problemlerin üstesinden gelmek için kullanılan bir alternatif psikoterapi yöntemidir. Belirli bir travmatik anı üzerinde yoğunlaşmışken akapunktur noktalarına hafifçe vurarak vücudun enerji alanını düzenlemeyi amaçlar. Eleştirmenler EFT’nin arkasındaki teoriyi sahte bilim olarak tanımlarlar ve EFT’den elde edilen faydanın meridyenleri düzenlemekten ziyade plasebo etkisi, negatif düşüncelerden arınma, birisi tarafından dinlenmenin yarattığı terapik etki gibi geleneksel bilişşel içeriklerle açıklanabileceğini savunurlar.